Uyarı Çerezler bu sitede en iyi kullanıcı deneyimini sağlamak için kullanılır. Devam ederseniz, bu siteden çerez almayı kabul ettiğinizi varsayarız OK

Dünyanın En Kaliteli Balı

05-07-2021
ile Sahbaz Çay
Dünyanın En kaliteli balı

Dünyanın En Kaliteli Balı Ödülü Yörükçayır Balına Verildi

2021 Yılı Uluslar Arası Londra En Kaliteli Bal Yarışmasında Organik Polifloralı Balımız Altın Madalya ve Diğer balımız Platin Madalya ile ödüllendirilerek Dünyanın En Kaliteli Balı Ödülüne layık Görülmüştür.

Şahbaz Çay ve Murat Çay Mersin Toros dağları, Eğriçayır Yaylasında Üretimini yaptığı ballara bu güne kadar bir çok ödül alarak Türkiye' de En iyi balları üretmeyi başarmış olmanın gururunu yaşarken Siz Bal tüketicilerine de Dünyanın en iyi ballarından biri olan Şahbaz Çay Yörükçayır markalı polifloralı ve diğer arı ürünleri buluşturmanın gururunu yaşamaktadır

Yörükçayır Organik Arı ürünleri Şahbaz Çay ve Murat Çay ın üretimini yaptığı Organik bal ve Arı ürünleri markasıdır. Mersin Erdemli' Eğriçayır yaylasında da üretilmektedir. Yörük kültürü ile Eğriçayır Yaylasın da Mersin Toroslarında yaşayan Çay ailesinin yüzlerce yıllık geleneksel üretimi olan Karakovan ve Polifloralı balımız Organik tarım yönetmeliğine uygun olarak üretilmekte paketlenmektedir

Şahbaz Çay ve Murat Çay ın ( Baba ve Oğulun ) Üretimini yaptığı Yörükçayır Balı Dededen Toruna İlkeleriyle Çay ailesi olarak 1700 Yıllarından Günümüze Toros dağlarının zirvesinde bulunan Eğriçayır yaylasında arıcılık geleneğimizle ve Yörük kültürü,gelenekleriyle 300 yıldan beri devam etmekteyiz.

Aile büyüklerimizin arıcılılık konusunda 300 yılın üzerindeki deneyimimizi zaman zaman arıcılık yapmak isteyen diğer aileler ile de paylaşmış ve onların bu mesleği yapmasına öncülük ve rehberlik etmiştir. Bugün bu ailelerden bazıları hala profesyonel arıcılık yapmaya devam etmektedir ve geçimini arıcılıktan sağlamaktadır.

Bugün hala Eğriçayır yaylasında yaklaşık 350 kovan ile 300 yıl önce olduğu gibi doğal ve Organik bal üretimine devam etmekteyiz. Yörükçayır Markalı Eğriçayır yaylasının balının meşhur olması, bu bölgenin Toros Dağlarının rakımının çok yüksek (2450 m) olmasından kaynaklanmaktadır. Yüksek rakım sebebi ile hiç ağaç bulunmamakta ve bitki örtüsü, adından da anlaşılacağı gibi çayırsı bitkiler olmak üzere çok zengin çeşitli kır bitkilerinden oluşmaktadır. Zengin bitki çeşidi arasında, sadece Eğriçayır yaylasında bulunan bazı özel bitkilerde Yörükçayır balına enfes bir lezzet vermektedir. Ayrıca bu bölgede yüksek rakımdan dolayı tarım ve sanayi de yoktur. Bu da balımız içerisinde doğal olmayan tarım ilaç ve sanayi madde kalıntısı bulunmasını engellemekte ve yüzde yüz saf olmasını sağlamaktadır.


Şahbaz Çay Kimdir

24-06-2021
ile Sahbaz Çay
Şahbaz Çay Yörükçayır polifloralı bal

Şahbaz Çay ve Ailesinin,

Nesillerdir sürdürdüğü bir gelenek arıcılık.

Çay Ailesi olarak kuşaklar boyu arıcılık yaparak geçimimizi sağladık. 1950’lerde dedelerimiz yazın Eğriçayır Yaylası'na kışın Kızkalesi Sahili'ne kovanlarını develerle taşıdılar. Kütük kovanlarda ürettikleri petek balı dağarçık denilen ve keçi derilerinden elde üretilen keselerde saklayarak pazarlara ulaştırdılar.

Yörükçayır Balının hikayesi, yörük kültürü ile Mersin Toroslarında yaşayan Çay ailesinin 1700 yıllarda arıcılığa başlaması ile başlar. Kuşaklar boyu arıcılık yapan Çay ailesi 1950 li yıllara kadar dayanmaktadır.

Şahbaz Çay ve Murat Çay 315 yıllık gelen gelenekle dededen toruna öğretilen arıcılık geleneklerini sürdüren Baba ve Oğul, Şahbaz çay çocukluğundan beri Arılarlarla yatıp arılarla kalkarak arıcılığın temel ilkelerini öğrenmiştir ve dedelerinden öğrendiklerini çocuklarına da aşılayarak yörük kültürünü Toros dağları Eğriçayır yaylalarında yaptıkları arıcılık kültürüyle harmanlayarak ürettikleri balları yıllardır severek üretmişlerdir. Şahbaz Çay her zaman şunu söylemiştir "Yemeyeceğim balı üretmem üretmediğim balı ise satmam" Murat Çay da çocukluğundan beri Babası ile Toros Yaylalarında Arıcığın temel üretim ilkelerini öğrenerek enfes balların üretimini sizlere ulaştırabilmek için Yörük kültürünü birleştirerek Yörükçayır markası adı altında Aşk ile ürettikleri Baba ve oğul un bu güzel ballarını siz bal severlere ulaştırmayı hedeflemektedir.


Polifloralı Bal Nedir

19-06-2021
ile Sahbaz Çay
Eğriçayır Yaylası

Polifloralı Bal Ne Demektir ?

Polifloralı kelimesi, “çok bitkili” anlamında kullanılmaktadır. “Poli” kelimesi Latince “çok” anlamındadır, “flora” kelimesi ise yine Latince bitki anlamında kullanılmaktadır. Farklı çiçek çeşitlerinin nektarlarından elde edilen ballara polifloralı bal denilmektedir. Monofloral bal çeşitleri, tek bir tür çiçek ya da bitkiden elde edilirken polifloralı bal, çeşitli çiçeklerden arılar tarafından toplanan nektarlardan elde edilmektedir. Monofloralı ballara örnek vermek gerekirse; kestane balı, meşe balı, lavanta balı, Keçiboynuzu balı gibi tek bir tür çiçekten elde edilen ballarıdır.

Polifloralı bal, arıların farklı çiçeklerden topladıkları nektarlar ile yaptıkları bir çiçek balı türüdür. Türkiye’nin ballı bitki örtüsü zenginliği polifloralı balların kavanozlanabilmesi için elverişlidir. Türkiye’nin bölgeleri arasındaki iklim farklılıkları farklı birçok ballı bitkinin doğal ortamında yetişebilmesine imkân tanır.